Yumurtalık Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Posted by Mark Mathew on January 17th, 2019

Kanser son zamanlarda sık karşılaşılan bir hastalık haline gelmektedir. Bu rahatsızlık kimi zaman kendini belirtileriyle belli ederken kimi zaman hiçbir belirti göstermeyerek içten büyümektedir. Over kanser olarak bilinen yumurtalık kanseri kadınlardan görülen ender bir kanser türüdür. Yumurtalık kadınlar için çoğalma görevi yapmakla yükümlü bir organdır. İnsan vücudundaki hücreler bölünerek görev yapmakta ve çoğalmakta olup ölmek üzere olan bir hücrenin yeri dolmaktadır. Fakat normal hücreler kanserli hücrelere dönüştüğünde kontrol kaybına uğrayıp daha hızlı büyür ve çoğalırlar. Bu durum halk arasında ur olarak bilinen sağlıksız tümörlü hücre oluşumuna sebebiyet vermektedir.

Yumurtalık kanserinde oluşan ana tümör hücresi parçalanarak vücudun başka bölümlerine dağılıp farklı organların işlev kaybetmesine sebebiyet vermektedir. Belirti verme konusunda çok anlaşılır belirti veren bir kanser türü değildir. Erkeklerde sık rastlanılan prostat kanseri gibi verdiği belirtiler belirli aşamalar öncesinde net hissedilir olmamaktadır. Yumurtalık kanseri çoğunlukla pelvis ve karın içinde yayılıncaya kadar fark edilmez bir kanser türüdür. Tümör büyüdükçe farklı organlar üzerinde etki gösterip vücutta şikayetlere sebebiyet vermektedir. Şişkinlik ve kabızlık gibi şikayetlerle hastanın normal yaşantısını güçleştirebilir. Erkeklerde yaşanılan prostat kanserinde olduğu gibi hastalar sık idrar yapma ihtiyacı duyabilmektedirler. Fakat pelvis ve karın bölgesine yayıldığı aşamada tedavi edilmesi güç olmaktadır. Ölümcül sonuçlar doğurabilen bir rahatsızlıktır. Erken safhalarda fark edildiğinde kanserden başarı ile kurtulmak mümkündür.

Yumurtalık Kanseri Türleri Ve Tedavisi Nasıldır?

Bu kanserin neden oluştuğuna dair net bir düşünce bulunmamaktadır. Yumurtalık kanserinde kanser hangi bölgede başladıysa tümör türü değişim göstermektedir. En sık rastlanılan yumurtalık kanseri türü epitel tümördür. Yumurtalık kanseri türlerinin %90 gibi büyük bir oranı epitel tümörlerden oluşmaktadır. Stromal tümör çeşidi ise diğer yumurtalık kanseri tümörlerine göre daha erken teşhis edilmektedir. Germ hücreli tümör daha genç yaşlarda oluşum göstermektedir. Tedavi şekli böbrek kanseri türünde olduğu gibi hastalığın evresine göre değişmektedir. Dördüncü evre hastalığın farklı bölgelere yayıldığı ve tedavinin en güç olduğu evredir. Yumurtalık kanseri çoğunlukla ameliyat ve kemoterapi gibi tedavi yöntemleri ile giderilmektedir.

Like it? Share it!


Mark Mathew

About the Author

Mark Mathew
Joined: January 17th, 2019
Articles Posted: 9

More by this author